В Україні борщ здавна вважався символом міцної родини: усі інгредієнти у полив’янім горщику варяться, бурлять, а потім, мліючи, передають свої аромати і смаки одне одному, стають одним цілим – багатим, наваристим, густим.
1. У давнину українці традиційно готували борщ на поминальний обід, вважалося, що з парою від борщу відлітає до раю душа небіжчика.
2. Існує понад 70 складених і описаних рецептів червоного борщу, найскладнішим та найдорожчим з яких вважається «Борщ київський». Бульйон для нього варять з яловичини, баранини та свинини, а окрім обов’язкових складників додають натуральний хлібний квас.
3. На Чернігівщині готують борщ з грибними «вушками» і називають його «переяславським».
4. Полтавчани борщ варять на основі курячого бульйону і обов’язково кладуть до нього традиційні для свого регіону галушки.
Борщ з грибними пельменями
Такий борщ можна приготувати на свинному бульйоні або зробити абсолютно пісним, але менш смачним він від того не стане. Це дуже ситна і смачна страва.
Інгредієнти для борщу
6 картоплин
по 1 морквині і цибулині
300 г капусти
1 болгарська перчина
2 лаврових листка
5 горошин чорного перцю
3 горошини духмяного перцю, зелень, сіль.
Для тіста: 1,5 скл. борошна
150 мл води
1 ст. ложка олії.
Для начинки: 200 г грибів
по 1 морквині і цибулині
олія, зелень, сіль, перець.
Як приготувати борщ з пельменями
До 5 л води або бульйону додати 1 почищену цибулину, моркву, лаврове листя і перці горошком, посолити (1 ст. ложка солі). Варити на маленькому вогні приблизно 30–40 хв.
У готовий бульйон додати почищену і порізану кубиками картоплю, а через 10 хв нашатковану капусту і перець.
Приготувати начинку для пельменів: помити і почистити овочі. Цибулю нарізати кубиками, посмажити на олії, моркву потерти і додати до цибулі, додати подрібнені печериці, тушкувати до готовності, насамкінець посолити і поперчити, додати порізану зелень, охолодити.
Замісити м’яке тісто, зліпити пельмені. Тіста вистачає на 2 пельменниці, а об’єм начинки можна трішки збільшити.
Коли картопля практично зварена вкинути пельмені і варити до готовності.
Залишки начинки можна вкинути в суп замість засмажки або додати підсмажену моркву і цибулю. Поперчити і додати трави.
5. На Житомирщині борщ має два різновиди: «поліський» – з в’яленими в’юнами і грибами та «коростенський» – на сухофруктах.
6. Є на карті України регіон, у якому взагалі немає свого борщу, – це Закарпаття. Дуже рідко там варять борщ із самої лише картоплі та буряка, без капусти і називають його «львівським».
Справжній гуцульський борщКажуть, у кожної господині борщ інакший. Спробуйте приготувати борщ так, як його готують гуцули.
Інгредієнти для борщу
500 г картоплі
500 г свіжої капусти
300 г буряків
по жмені сушених грибів та квасолі
по 1 морквині та цибулині
шматок кореня петрушки
по 1 ст. ложці жиру і томату-пюре
1 ч. ложка оцту
0,5 ч. ложки цукру
чорний перець, сіль, сметана
по 800 г води та грибного відвару.
Як приготувати справжній гуцульський борщ
Капусту пошаткувати. Моркву, петрушку (корінь) та цибулю нарізати соломкою і пасерувати.
Сушені гриби зварити, нарізати соломкою. Попередньо перебрану й замочену квасолю зварити до готовності.
У киплячу воду покласти начищену і порізану кубиками картоплю, потім капусту й варити 15–20 хв.
Потім додати нарізані гриби разом з відваром, варену квасолю, тушковані з томатом, цукром та оцтом буряки, пасеровані моркву, цибулю і петрушку, розведене у воді або бульйоні пасероване борошно, заправити сіллю, чорним меленим перцем і варити протягом 5–7 хв.
Подаючи на стіл, у тарілку з гарячим борщем влити сметани і додати трохи шкварок.
7. Галичани в давнину готували борщ дуже ріденьким, без картоплі, тільки з буряка, приправляючи засмажкою, а для кислоти додавали вишневий чи яблучний сік.
8. У єврейській кухні борщ готують виключно на курячому м’ясі і додають досить багато цукру, а буряк не тушкують, а відварюють.
Домашня заправка до борщу
Рецепт для найбільш зайнятих господинь, яким ніколи стояти біля плити. Це борщ у банці. Відкрив, у бульйон вкинув, картоплі і сметани додав – і смачний обід готовий! Дуже зручно!
Інгредієнти для заправки
1 кг помідорів
1 кг моркви
1 кг цибулі
3 кг буряка
2 кг капусти
0,5 кг болгарського перцю
200 г оцту 9%
250 г цукру
250 мл олії
3–4 столові ложки солі.
Як приготувати заправку до борщу
Помідори, перець і цибулю дрібно порізати. Моркву і буряк натерти. Капусту нашаткувати.
Овочі скласти у велику каструлю, перемішати, тушкувати, часто помішуючи, 20 хв.
Борщову заправку розкласти по банках, закрити кришками і обгорнути ковдрою до повного охолодження.
9. Існує в кулінарії навіть «московський борщ», який готують на бульйоні з яловичини і копченостей, а подають із нарізаними сосисками.
10. У класичний український борщ в самому кінці варіння обов’язково кладуть свіже свиняче сало, товчене з часником, сіллю і зеленню, знімають каструлю з вогню, накривають кришкою, дають борщу настоятися не менш як півгодини (чим довше, тим краще) і тільки тоді подають.
Хліб-тарілка для борщу
Якщо ви хоча б раз у житті сьорбали борщ з такої миски, то цей смак і відчуття не забудете ніколи. Звісно, що такою «посудою» не забезпечиш велику родину на щодень. Але здивувати гостей — саме те!
Інгредієнти для хлібної тарілки
1 буханка чорного хліба (круглий чи прямокутний – не принципово, головне, щоб не був надто низьким)
1 яйце.
Як приготувати тарілку з хліба
Зрізати з буханки верхівку і рукою вибрати м’якуш, залишаючи стінки 1,5-2 см.
Пальцями щільно притиснути м’якуш, що залишився, до стінок.
Змастити внутрішні стінки збитим яйцем. Поставити в гарячу духовку на 3 хв. Дістати хлібину, ще раз змастити яйцем і поставити в духовку.
Процедуру повторити кілька разів до утворення твердої скоринки.
В таку хлібну тарілку можна наливати будь-яку першу страву. Але найкраще смакує борщ.
11. Першими закислювачами для борщу слугували сироватка, кисле молоко, кисла капуста, ягоди або незрілі яблука. Томатна ж заправка з’явилася в українському борщі лише в кінці XIX – на початку XX столітті, коли в Україні остаточно прижилися американські помідори.
12. Українські ЗМІ часто використовують неофіційний «індекс борщу» (за аналогією «індексу Біг-Мака») для оцінки купівельної спроможності різних валют, а також визначення реальної інфляції гривні. Індекс борщу – це середня сукупна ціна продуктів, необхідних для приготування певного об’єму цієї страви станом на певну дату.
Борщ чернігівський на грушках
Звичний борщ може засмакувати по-новому, якщо його приготувати з сушеними грушами. Неодмінно скуштуйте!
Інгредієнти для борщу
100 г сушених груш
2–3 буряка
5–7 картоплин
3 ст. ложки пшона
по 2 великі цибулини та морквини
по 200 г капусти і ріпи (або селери)
1 скл. квасолі (замочити заздалегідь)
по 1 корінцю пастернаку та петрушки
1 ст. ложка томатної пасти (або 1 скл. квашених помідорів)
1 ст. ложка оцту (можна замінити лимонним соком)
спеції
150 мл олії.
На бажання 150 г сала з часником.
Як приготувати борщ на грушках
Грушки промити, залити 2л води, довести до кипіння і варити до готовності, щоб стали, вибрати їх шумівкою, у відвар всипати замочену промиту квасолю, варити до готовності.
Пшоно добре промити, залити 1/2 л води і зварити рідку кашу.
Цибулю дрібно порізати кубиками, решту овочів натерти. Підсмажити до золотистого кольору цибульку, потім додати моркву, селеру, петрушку, пастернак, протушкувати до м’якості, додати буряк і оцет, тушкувати під кришкою, поки буряк не зм’якне.
Якщо рідини буде замало, додавати по ложці. Додати томатну пасту, трошки води і ще протушкувати.
Коли квасоля звариться, додати до неї картоплю, нарізану кубиками. Коли закипить, додати нашатковану капусту. Коли картопля звариться, додати тушковані буряки та пшоно, залишити мліти на плиті 30–40 хв.
Борщ пісний, але, на бажання, можна до нього додати сметани або сала з часником: шматочок сала дрібно порізати, додати дрібно порізаний або витиснутий через часникодавку часник та потовкти ступкою до однорідної маси, покласти на сковорідку, додати відвару з борщу, дати розтанути, вилити усе назад в каструлю з борщем.
15. Існує географічне поняття «борщовий пояс», що охоплює території, на яких традиційно готують борщ, – від південно-східної Польщі через Україну, Білорусь до російських регіонів на Волзі та Дніпрі.
16. У Забайкаллі розташований Борщовочний хребет. Прямого стосунку до борщу він, звісно ж, не має, але походить від села Борщовка, розташованого біля північно-західного підніжжя хребта.
Пиріжки до борщу «Бомбочки»
Борщ має бути таким, щоби після нього їсти півдня не просили. А допоможуть його таким зробити ці пиріжки. Готувати їх дуже просто, а начинку можна зробити будь-яку.
Інгредієнти для пиріжків
3–3,5 скл. борошна
1 скл. води (окріп)
4 ст. ложки олії
по 1 ч. ложці солі та цукру.
Для начинки: 5 помідорів
200 г сиру
2 зубці часнику
зелень сіль.
Як готувати «Бомбочки» до борщу
Помідори порізати кружальцями. Сир розім’яти вилкою, посолити, видавити часник, додати порізану зелень і перемішати.
У воді (окропі) розмішати цукор і сіль, додати олію, борошно. Вимісити м’яке тісто. Залишити на 30 хв.
Розкачати половину тіста у великій тонкий пласт. Розкласти на тісто кружечки помідорів не ближче ніж 3 см один від одного.
На помідори викласти начинку. Розкачати другий пласт тіста, накрити ним перший.
Склянкою відповідного діаметру вирізати пиріжки по контурах кожного кружечка помідора.
Смажити пиріжки у великій кількості олії з обох сторін. Викласти на паперовий рушник.
13. Палкими шанувальниками українського борщу були такі відомі постаті як письменник Микола Гоголь, імператриця Катерина ІІ, знаменита на весь світ балерина Анна Павлова.
14. На честь українського борщу було назване невелике містечко Борщів, розташоване на Тернопільщині. Щоосені воно стає центром фестивалю «Борщ-їв».
16 фактів про український борщ, яких ви точно не знали
Комментариев нет:
Отправить комментарий